Банкеръ Daily

Свят

Британски депутати с кампания срещу ваксинационните паспорти

Бившият лидер на британските лейбъристи Джереми Корбин и консерваторът Иън Дънкан Смит са сред повече от 70 депутати в британския парламент, които започват кампания срещу издаването на ваксинационни паспорти.

Междупартийната група обяви, че всяко изискване да се доказва ваксинационния статут за достъп до работа, бизнес или услуга е дискриминация и ще породи разделение на обществото. Това става след като „Дейли телеграф“ съобщи, че са планирани няколко пилотни теста за издаване на COVID паспорти.

Правителството твърди, че още не са взети конкретни решения по въпроса за такива сертификати, но премиерът Борис Джонсън в четвъртък посочи, че те биха били полезни и че живеем в свят, в който със сигурност ще бъдат използвани ваксинационни паспорти.

В момента в Англия е в ход проучване дали въвеждането на такива паспорти ще помогне за отваряне на икономиката, като това засяга дори посещенията на пъбовете, както и отварянето на театрите и стадионите.

Спорната мярка доведе до безпрецедентно обединяване на такива заклети политически врагове като Джереми Корбин и Иън Дънкан Смит. А лидерът на либералдемократите Ед Дейвид критикува правителството за опит за налагане на „долен авторитаризъм“, съобщава БНР.

Много депутати от Консервативната партия на Борис Джонсън настояват за по-бързото премахване на локдауна. Според тях ваксинационните паспорти ще бъдат поредно ограничение, а не завръщане към нормален живот при положение, че масовото ваксиниране е успешно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във