Банкеръ Daily

Свят

Британски депутати подготвят втори референдум за Брексит

Депутати от британския парламент ще направя опит да форсират втори референдум за Брексит.  

Според информацията няколко депутати са индикирали, че ще се опитат да поемат контрола над дневния ред в Камарата на общините през следващата седмица. Те използваха подобна тактика, за да принудят премиера да поиска забавяне на развода с Европейския съюз. 

Няколко депутати казаха пред The Guardian, че ако премиерът продължи да спира работата по споразумение с ЕС до изборите през декември, те ще се опитат да вземат контрол над парламента, за да направят нарочни промени в законодателството за Брексит.

Преди дни министър-председателят Борис Джонсън призова за провеждане на извънредни избори на 12 декември. В петък, Джонсън призова лидер на лейбъристите да го подкрепи за провеждането на избори, за да бъде избегнато парализиране на раздялата с Брюксел.

Премиерът се нуждае от подкрепата на лейбъристите, за да спечели мнозинство от две трети и да определи дата на изборния ден. Гласуването ще се проведе след два дни. 

Преговорите текат на фона на изтекли документи, публикувани от Financial Times, според които правителството на Великобритания може да се опита да промени законодателството, свързано с правата на работниците, както и защитата на природата след напускането на ЕС. Някои държави членки се опасяват, че Борис Джонсън се готви да реформира Обединеното кралство и да го превърне в страна с ниски данъци и слаба регулация върху икономиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във