Банкеръ Daily

Свят

Британската полиция: При Брексит без сделка губим достъп до важни данни

Британската гранична полиция предупреди ръководството на страната за заплахите за сигурността на кралството и транспортните проблеми, които могат да възникнат при излизане на Великобритания от ЕС без споразумение. Презентацията, подготвена от Гранична полиция, бе публикувана във вторник вечерта на сайта на телевизия Скай нюз, предаде ТАСС.

Според документа в случай на Брексит без споразумение британската гранична полиция ще загуби достъп до част от важна за нейната работа информация и до редица важни компютърни бази на ЕС. Това ще доведе до влошаване на ситуацията в сферата на граничната безопасност, се посочва в документа. Британските полицаи ще трябва да използват базата данни на Интерпол вместо Шенгенската информационна система. Един от главните проблеми ще бъде това, че служителите на Гранична полиция ще бъдат лишени от възможността да различават отдавна живеещите и работещи в Обединеното кралство граждани на ЕС от току-що пристигащите в страната.

Брексит без сделка може да доведе и до това пътуващите към ЕС британски граждани да бъдат лишени от възможността да използват коридорите за притежатели на електронни паспорти. Това заплашва да образува дълги опашки на гишетата за паспортен контрол на летищата в ЕС и да обърка разписанията на полетите. Със същия проблем може да се сблъскат и пътниците на влаковете Евростар, които пътуват от Лондон до Амстердам, Брюксел и Париж.

Гранична полиция предупреждава и за потенциални проблеми пред гражданите на ЕС на британските митници. Те ще трябва да използват "червения коридор" при внасяне в страната на определени категории стоки. При Брексит без сделка съществено ще бъде затруднен превозът на стоки между френския град Кале и английския Дувър. Ако бъдат възобновени митническите проверки по този важен маршрут, ще бъдат превозвани не повече от 12-25 процента от сегашния обем товари, което ще принуди британските власти да търсят алтернативни начини за доставка на стоки от континента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във