Банкеръ Daily

Свят

Британската Камара на общините избира нов председател

Джон Бъркоу

Днес ще бъде избран нов председател на Камарата на общините в британския парламент на мястото на Джон Бъркоу, който напусна след повече от 10 години на поста и стана свидетел на едни от най-бурните парламентарни времена в историята на страната, белязани от Брексит, предаде БНР.

Всеки депутат може да се кандидатира за председател на Камарата на общините, стига да събере подкрепата на 12 колеги. Те обаче трябва да са от три различни политически партии, защото постът изисква неутралност и междупартийна подкрепа.

До момента 8 души са подали кандидатури, като може би най-известната фигура сред тях е Хариет Харман от Лейбъристката партия, наричана още "майката на парламента".

Обикновено това са депутати с дълга служба в парламента, участвали в правителства и вече оттеглили се на задните редици.

Очаква се около 16,30 часа българско време да започне изборът, като кандидатите първо държат речи в ред, установен след жребий. Гласуването е тайно.

Ако някой от кандидатите получи малко над 50 процента от гласовете, автоматично става председател на Камарата на общините.

Ако това не стане, тогава се гласува повторно, като отпадат кандидатът с най-малко гласове и онези, получили под 5 процента. И така, докато някой не получи малко над 50 процента.

Колоритната церемония по избора, включваща много поклони, сваляне на цилиндри и депутати, облечени в червени мантии и роби, приключва, като новоизбрания буквално го влачат от мястото му, заемано досега, до стола на председателя на Камарата на общините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във