Банкеръ Daily

Свят

Британската антитерористична служба се зае с отравянето на бившия руски агент и дъщеря му

Службата Национална полицейска мрежа за борба с тероризма ще оглави разследването за мистериозното заболяване на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, съобщи британската полиция, цитирана от Ройтерс.

Шейсет и шестгодишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха приети в болница в критично състояние, след като в неделя били открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в град Солсбъри, Южна Англия.

"Поради необичайните обстоятелства беше решено Националната полицейска мрежа за борба с тероризма да оглави разследването, тъй като притежава необходимия експертен потенциал за това", заяви Лондонската полиция. Тя посочи, че на този етап случаят не е обявен за терористичен инцидент и че все още не е напълно ясно какво се е случило.

Двама британски полицаи са били настанени в болница с леки симптоми, след като отишли на мястото на инцидента. Впоследствие полицаите били изписани, съобщи Би Би Си.

Полицията още не е установила какво е веществото, причинило припадъка Скрипал - бивш руски двоен агент, който има присъда за държавна измяна от Москва за издаване на британското разузнаване на десетки шпиони, и дъщеря му.

Руското посолство във Великобритания изрази сериозно безпокойство от отразяването на случая в местните медии, предаде Ройтерс. Това издига антируската кампания във Великобритания на ново равнище, коментира дипломатическото представителство.

Председателят на комисията по външни работи на британския парламент Том Тъджънтхет, депутат от управляващата Консервативна партия, заяви, че мистериозната болест на Скрипал "носи всички белези на руско нападение".

"Твърде рано е да се каже дали със сигурност дали е така или не", посочи той, но добави, че обстоятелствата говорят за руска намеса. Тъджънтхет заяви, че това би било равносилно на "мека война срещу Обединеното кралство", водена от Москва.

Великобритания ще отговори твърдо, ако се докаже, че Русия е замесена в инцидента, след който бивш руски шпионин и дъщеря му са в критично състояние, заяви днес британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във