Банкеръ Daily

Свят

Британия е заплашена от енергийна криза заради цената на газа

Големите британски енергийни компании са се обърнали към правителството с молба да окаже помощ в ситуацията на продължаващ ръст на цените на природния газ. Те предупреждават, че в противен случай в страната може да възникне криза. За това съобщава вестник The Daily Telegraph, като се позовава  на топ мениджърите на фирми от този отрасъл.

Отбелязва се, че ръководителите на действащите в Кралството компании EDF, Good Energy и Energy UK са призовали правителството да се намеси в ситуацията, тъй като ръстът на цените  на природния газ "е поставил индустрията на ръба на катастрофа". Както пише изданието, тези компании са помолили правителството да подкрепи бизнеса, в частност, и като намали за тях ставките на ДДС.

"Това е национална криза. Цените на едро на природния газ и на електроенергията нараснаха до безпрецедентни нива за последните три седмици. Никой в индустрията не може да се чувства застрахован", е заявил изпълнителният директор на Good Energy Найджъл Поклингтон. С неговото мнение е съгласна и шефът на Energy UK Ема Пинчбек, която напомня, че "енергийният сектор е предупреждавал през последните седмици за голямата заплаха за британската икономика вследствие на безпрецедентната и тревожна цена на газа в Европа".

Управляващият директор по връзки с клиентите в EDF Филип Комар подчертава, че през сегашната зима Великобритания ще се сблъска  с "критична ситуация". "За съжаление, това е само началото. Всички доставчици имат задължения за поддържане на благосъстоянието на клиентите си, и EDF им оказва помощ, но мащабът на проблема, с който се сблъскват потребителите, е твърде голям. Енергийните компании няма да се справят поединично", е отбелязал той.

Верига от банкрути

Още в началото на септември над 20 енергийни компании от Великобритания, които обслужват няколко милиона човека в страната, обявиха за възможното изпадане в несъстоятелност заради рекордно високите цени на природния газ, в това число и фирмата Bulb, която заема седмо място в страната по брой на клиентите.  Независимо от това, че установеният от Управлението на пазарите на газ и електроенергия в Обединеното кралство горен предел на цените на електроенергията за потребителите, е бил повишен от 1 октомври, много британски енергийни компании продължават да понасят щети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във