Банкеръ Daily

Свят

Британците все по-малко искат Брексит

Мнозинството избиратели в най-малко 112 избирателни района във Великобритания са променили мнението си за Брексит и вече иска оставането на страната си в Европейския съюз. Това показва анализ на компанията "Фоукълдейта", който е една от най-изчерпателните оценки за настроенията, съпътстващи Брексит, цитиран от БНР. Според него промяната е следствие главно на съмненията на подкрепящите Лейбъристката партия, които навремето подкрепиха излизането от ЕС.

Най-голяма е промяната в Северна Англия и Уелс, които традиционно са твърдини на лейбъристите. Сега в 112 избирателни района са променили становището си от излизане от ЕС в полза на оставане в блока. Това би означавало 341 места от общо 632 в парламента в полза на запазване на членството на Обединеното кралство в ЕС. В процентно изражение 53 процента за оставане и 47 за напускане.

Другият съществен момент в анализа е, че мнозинство в полза на оставането в ЕС сега има в Шотландия и Уелс, което поставя на изпитание запазването на целостта на Обединеното кралство.

Друго проучване на вестник "Индипендънт“ показва, че все повече млади гласоподаватели искат да имат заключителен вот по сделката за Брексит. Данни от преброяването на населението показват, че нови 1.4 милиона млади хора биха имали право на глас в нов референдум в сравнение с този проведен пред 2016 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във