Банкеръ Daily

Свят

Британците разбраха, че в ЕС не е било чак толкова лошо

През последните няколко месеца Великобритания се сблъска с прекъсвания във веригата на доставки на храна поради недостиг на шофьори на камиони, както и на цистерни с гориво.

Сега британците поне са обединени в едно: противници и поддръжници на Брекзита чакат заедно на опашка за бензин и час по час проверяват празните рафтове в магазините. А още тогава беше ясно, че излизането от Европейския съюз си има цена, пише Дойче Веле. 

Защо се получи така? Най-вече поради напускането на шофьорите-чужденци, които след Брекзита си тръгнаха от Великобритания - къде доброволно, къде по принуда. Така че сега правителството иска дори да мобилизира войници, които да карат цистерните и камионите. Това вече намирисва на извънредно положение и за пореден път доказва, че има огромна разлика дали си член на общия пазар или не си.

Министърът на отбраната Бен Уолъс одобри искане 150 шофьори на военни цистерни да помогнат за доставката на гориво. Обучението на шофьорите да използват цистерни за цивилни горива се очаква да се проведе през следващите три дни, така че първите доставки могат да се осъществят до края на седмицата. Планът за извънредни ситуации, наречен "Операция Ескалин", ще бъде приложен в действие, само ако ситуацията се влоши значително.

През последните няколко месеца Великобритания се сблъска с прекъсвания във веригата на доставки на храна поради недостиг на шофьори на камиони, както и на цистерни с гориво. Това доведе до факта, че петролните компании бяха принудени да затворят някои бензиностанции. Жителите на страната в паника започнаха да купуват бензин, въпреки изявленията на властите, че няма проблеми с доставките на гориво.

Сега обаче сметката плащат гражданите. Както онези, които повярваха на пропагандата за напускане, така и хората, които гласуваха против напускането на ЕС.

Днес тези две групи са обединени в едно: и едните, и другите чакат на опашки за няколко литра бензин и час по час проверяват празните рафтове в магазините.

Facebook logo
Бъдете с нас и във