Банкеръ Daily

Свят

Британците минават на пари в брой заради инфлацията

Все повече британци преминават към пари в брой, за да управляват бюджета си на фона на скока на цените, съобщи днес британската пощенска компания "Пост офис", цитирана от Ройтерс. 

Компанията е установила рекордно теглене на пари на гишетата в офисите през юли. Тегленето от частни лица се е увеличило с близо 8 процента на месечна основа до 801 милиона британски лири (950 милиона евро). След декември 2021 г. за втори път изтеглените суми надхвърлят общо 800 милиона лири.

Инфлацията във Великобритания достигна 40-годишен максимум от 9,4 на сто през юни. Затова, според британските пощи, хората предпочитат да използват пари в брой, за да управляват бюджета си, често пъти "ден за ден".

Банк ъв Ингланд предупреди в четвъртък миналата седмица, че съвсем скоро предстои неизбежна продължителна рецесия и обяви най-голямото увеличение на основната си лихва от 1995 г. в опит да се бори с инфлацията. Британските супермаркети също съобщиха, че потребителите купуват по-малко и пазаруват по-често, за да контролират по-добре бюджета си.

Години наред парите в брой ставаха все по-непопулярни във Великобритания, като картовите трансакции надхвърлиха плащанията с банкноти и монети през 2017 г. благодарение на безконтактните карти, според Организацията на финансовия и банковия сектор във Великобритания "Ю Кей файненс".

"Пост офис", която има над 11 500 пощенски клона в страната, съобщи, че депозитите в брой на частни лица са достигнали 1,35 милиарда лири през юли, което е с 2 на сто повече от юни. Миналия месец е била обработена рекордната сума от 3,32 милиарда лири от депозити и тегления.

Facebook logo
Бъдете с нас и във