Банкеръ Daily

Свят

Британците гласуват на извънредни парламентарни избори

Британците гласуват днес на предсрочни парламентарни избори, които министър-председателката Тереза Мей свика с надеждата да увеличи мнозинството на своята Консервативна партия и да засили позициите си в предстоящите преговори за Брексит.

Около 30 милиона избиратели от 65-милионна Великобритания ще гласуват за общо 3303 кандидати за 650-те места в Камарата на общините, съобщават световните агенции.

От 650 избирателни района 533 са в Англия, 59 в Шотландия, 40 в Уелс и 18 в Северна Ирландия. Британските парламентарни избори са в един тур и който кандидат получи най-много гласове в даден избирателен район, независимо колко процента, става негов представител в националния парламент в Лондон.

Тази система като цяло облагодетелства големите партии. През 2015 г. консерваторите спечелиха само 37 процента от гласовете и въпреки това получиха абсолютно мнозинство в парламента. Деснопопулистката партия ЮКИП спечели близо 13 процента от гласовете, но получи само едно депутатско място.

Малките партии обаче могат също да извлекат ползи от системата "победителят получава всичко", стига да са силни в даден регион. Пример за това е Шотландската национална партия. През 2015 г. тя нямаше кандидати нито в Англия, нито в Уелс, нито в Северна Ирландия, но спечели в 56 от общо 59 избирателни района в Шотландия. Въпреки че получи по-малко от 5 процента от гласовете на национално ниво, със своите 56 места тя стана третата по сила партия в парламента.

Гласуването започва в 7 часа и приключва в 22 часа местно време, когато се очакват и първите прогнозни резултати.

Мей свика тези избори три години преди края на мандата на досегашния парламент и по-малко от година, откакто дойде на власт след референдума за излизане на Обединеното кралство от ЕС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във