Банкеръ Daily

Заради високите цени на газа:

Британци масово сменят енергийните си доставчици

Във Великобритания 1,5 милиона британци са преминали към нови енергийни доставчици, след като само за две седмици фалираха още около 10 компании в бранша. В същото време от Централната английска банка (Bank of England) предупредиха, че инфлацията може да скочи над 4% до края на годината в резултат на енергийния ценови шок.

Британското правителство продължава да твърди, че потребителите нямат основания за притеснения въпреки продължаващите фалити на енергийни компании.

В случай на фалит на доставчика им енергийният регулатор Офджем (Ofgem) има планове за пренасочването им към други компании, така че доставките на газ и ток няма да бъдат прекъснати. Проблемът идва от това, че те вероятно ще плащат по-високи сметки с новите си доставчици. Същевременно от фалиралата вчера фирма „Грийн“ (Green) предупредиха, че по-големите компании не са застраховани и също могат да бъдат изправени пред сериозни проблеми заради кризата с високите цени на газа, предаде БНР. 

В момента има таван на цените за потребителите и Офджем не смята да го променя, а това в момента погубва по-малките компании, които не могат да надвишат тази цена, за да покрият загубите си. Малките компании освен това са недоволни от политиката на правителството да не предлага спасителни финансови пакети.

В същото време от „Бритиш петролиум“ предупредиха, че временно ще затворят някои бензиностанции поради недостиг на шофьори. Компанията има около 1 200 бензиностанции на Острова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във