Банкеръ Daily

Свят

Brexit, нов шеф на ЕЦБ и пожарите в Амазония - темите на Европарламента

Европейският парламент се събира днес в Страсбург за първото си заседание за новия политически сезон. Вижте основните теми, по които ще работят новите евродепутати. 

Брекзит

Депутатите ще разискват в сряда ситуацията около оттеглянето на Великобритания с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. Важно място в дискусията ще заемат рисковете от напускане без споразумение и условията, при които Парламентът би подкрепил ново удължаване на сроковете. Парламентът ще гласува резолюция по темата също в сряда.

Новият председател на ЕЦБ

Депутатите ще гласуват във вторник по номинацията на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка. Г-жа Лагард, която беше изпълнителен директор на МВФ от 2011 г., бе предложена през юли от ръководителите на страните членки. Тя би била първата жена, заемаща поста.

Пожарите в Амазония

Вследствие на хиляди пожари в Амазонската джунгла тази година са били унищожени 900 000 хектара гори. Във вторник депутатите ще обсъдят заедно със Съвета и Комисията последствията и възможностите за реакция на ЕС.

Изследвания и младежка мобилност

В сряда депутатите ще гласуват дали да бъдат заделени допълнително общо 100 млн. евро за изследвания (80 млн. евро за програмата „Хоризонт“ 2020) и младежка мобилност (20 млн. евро за „Еразъм“+).

Други теми

В сряда евродепутатите ще приемат решение дали ЕС да върне обратно на държавите от Общността 1,8 милиарда евро по бюджета за тази година. Посочените средства са натрупани от лихви, от наложени от ЕК глоби, както и от неизползвани средства от различните европейски програми.

Председателят на Европейския парламент и лидерите на политическите групи ще вземат решение в четвъртък за точния график на изслушванията на кандидатите за комисари, които се предвижда да се проведат от 30 септември до 8 октомври. Пленарното гласуване за целия състав на Комисията е планирано за 23 октомври.

Също в четвъртък ще станат известни имената на номинираните за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2019 г. Депутатите могат да предлагат номинации до четвъртък на обяд централноевропейско време. Миналогодишният лауреат беше украинският режисьор Олег Сенцов, който наскоро бе пуснат на свобода от затвор в Русия.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във