Банкеръ Daily

Свят

Бремен е най-малката от шестнадесетте федерални провинции на Германия

Свободен ханзейски град Бремен (на немски: Freie Hansestadt Bremen) е официалното название на най-малката от шестнадесетте федерални провинции на Германия (Bundesländer), основана през 1947 година. Столица е едноименният град Бремен.

Площта на провинцията е 419 кв. км, а населението - над 661 000 жители. Най-високата точка в провинцията е с височина 33 метра. 

Любопитен факт е, че федералната провинция Бремен се състои от два отделени анклава (земя, обкръжена от всички страни с територия на чужда държава): град Бремен и Бремерхафен. И двата града са заобиколени от съседната провинция Долна Саксония (Niedersachsen). Те се единствените административни територии, от които е съставена провинцията. Двата анклава са разположени на река Везер (на немски: Weser) - втората по дължина (от реките, течащи само в Германия) река след Майн с дължина 452 километра. Образува се при сливането на реките Фулда и Вера при град Хановерски Мюнден. Везер тече през Тюрингия, Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Долна Саксония, град Бремен и град Бремерхафен, отводнявайки значителна част от Северногерманската равнина, и е гранична река на тези провинции с изключение на Бремен. Реката е с дължина 744 км с притока си Вера (без Вера 452 км). Тя е плавателна за океански кораби до Бремен и по цялото си течение за плавателни съдове с водоизместимост до 350 тона. Чрез плавателен канал се свързва с реките Елба и Емс.

При Бремерхафен (на немски: Bremerhaven) реката се влива чрез естуар, широк 11 км, в Северно море. Градът е пристанище на Северно море (името му означава "Пристанището на Бремен").

Бремерхафен е град в Северна Германия, в провинция Бремен, разположен на естуара на река Везер. А броят на населението от над 116 079 жители, го прави вторият по големина град по немското крайбрежие на Северно море. Градът е основан през 1827 г. като пристанище на Бремен.

Части на днешен Бремерхафен са споменати в писмени документи за първи път през 1139 година. През XVII и XVIII век е част от Швеция, Бремен и Кралство Хановер. През 1827 г. е изградено пристанището на Бремен. След пет години именно през него хиляди немци напускат страната в посока отвъд океана през Бремерхафен. По-късно Кралство Хановер построява конкурентно пристанище на своя територия близо до Бремерхафен. По време на Втората световна война Бремерхафен, като пристанищен град, е разрушен напълно. От 1947 г. получава името си Бремерхафен след обединение на малките части в рамките на новата провинция Бремен.

Основните промишлености в Бремерхафен са корабостроителната, пристанищна и хранително-вкусова. Туризмът също е от голямо значение за икономиката на града. Бремерхафен е културен център за над 300 000 жители на Северна Германия. В града има университет по приложните науки (Fachhochschule).

Град Бремен е член на Ханзейския съюз (съюз на търговски гилдии от Северна Европа в периода между XII и XVII век, който изгражда и поддържа търговски монопол в Балтийско море, част от Северно море и голяма част от Северна Европа), имперски свободен град на Свещената Римска империя, а след това държава от 1646 година. След унищожаването на свещената Римска империя от Наполеон, през 1815 година градът става независима държава и член на Северногерманския съюз. Няколко региона, включително и областта, в която по-късно ще се изгради град Бремерхафен, стават част от Кралство Хановер през 1827 година. През 1871-а Бремен се присъединява към Германската империя.

По време на окупацията на Германия след Втората световна война Хановер се намира под британски контрол, а Бремен е поставен под контрола на САЩ, тъй като на окупационните зони на САЩ им е било необходимо да имат пристанище на Северно море. В резултат на това, Бремен запазва своя статут на отделна федерална провинция, въпреки че много други по-малки провинции са присъединени към по-големи такива.

Градското събрание (Bürgerschaft) избира двама кметове на града (Bürgermeister). Един от тях се избира за председател на градския сенат (Senatspräsident), който изпълнява и длъжността глава на Свободния Ханзенски град Бремен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във