Банкеръ Daily

Свят

Брексит ще се случи, убеден е Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който скоро ще предаде поста на германката Урсула фон дер Лайен, заяви, че е убеден, че Брексит ще се случи, като повтори, че ако Великобритания напусне Европейския съюз без сделка, ще има твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия.

"Убеден съм, че Брексит ще се случи“, заяви той пред Sky News, преди да е видял идеите на правителството на премиера Борис Джонсън

Джонсън изпрати проект до Брюксел, за да се опита да прокара нови преговори за развода с Европейския съюз.

На въпрос дали ще има нова граница между британската провинция Северна Ирландия и членката на ЕС Ирландия при Брексит без сделка, Юнкер отговори: "Да. Трябва да се уверим, че интересите на Европейския съюз и на вътрешният пазар ще бъдат защитени “

Юнкер посочи, че не би искал да бъде архитект на излизане без сделка, но че Европейският съюз ще трябва да действа, за да защити здравето и сигурността на своите граждани.

Той разкритикува депутатите, които "забравят историята" на мира в Ирландия, постигнат чрез споразумението от Разпети петък, като ги предупреди, че ако се възстанови физическата граница "историята ще се върне незабавно".

В интервюто Юнкер отхвърли твърдението, че ЕС би бил отговорен за връщането на насилието по време на конфликта между Северна Ирландия и Република Ирландия. Той подчерта, че "ЕС по никакъв начин не е отговорен за каквито и да било последици от Брексит - това беше британско решение".

"ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС", заключи Юнкер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във