Банкеръ Daily

Свят

Брексит разтресе Даунинг стрийт

Тереза Мей

Планът на премиера Тереза Мей за Брексит доведе до четири оставки на Даунинг стрийт. Макар че планът бе одобрен от правителството в сряда, ден по-късно четирима високопоставени представители хвърлиха оставки в знак на протест.

Става дума за министъра за Брексит Доминик Раб, държавния министър в неговото министерство Суела Бравърман, министърката на труда и пенсиите Естер Маквей, както и Шайлеш Вара, държавен министър за Северна Ирландия.

В края на мината седмица оставка хвърли и транспортният министър Джо Джонсън.

В същото време Тереза Мей опитва да обеди британският парламент да подкрепи плана й. Пред депутатите Мей заяви, че постигнатото споразумение е възможно най-доброто, което може да се договори.

Реакции за случващото се в Лондон имаше и от Европейския съюз. Преговарящият от името на ЕС Мишел Барние заяви, че договорената сделка защитава както британските, така и интересите на останалите 27 страни членки на Евросъюза.

"Това, което се споразумяхме, е честно и балансирано, отчита британските позиции, организира едно подредено излизането на Великобритания, гарантира, че няма да има твърда граница с Ирландия и полага основите за амбициозно ново партньорство", посочи Барние, цитиран от БНТ. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че преговорният екип постигнал двете най-важни цели за Брюксел

"Първо подсигурено е ограничение на щетите, причинени от Брексит, и второ - вие гарантирахте жизненоважните интереси и принципи на 27-те страни членки и на Европейския съюз като цяло. Нека да кажа нещо и на нашите британски приятели. Колкото и да ми е тъжно, че ни напускате, ще направя всичко възможно това сбогуване да бъде възможно най-безболезненото както за вас, така и за нас", подчерта Туск

Facebook logo
Бъдете с нас и във