Банкеръ Daily

Урсула фон дер Лайен:

Брексит не е край, а начало на новите ни отношения с Великобритания

Брексит не е край, а начало на новите ни отношения с Великобритания, заяви днес новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес.

Фон дер Лайен подчерта, че ЕС не е искал Брексит, но уважава решението на Великобритания.

Председателката на Европейската комисия подчерта, че бъдещите действия около Брексит зависят изцяло от Великобритания, отбелязва Ройтерс.

Европейският съюз приключи подготовката за евентуален Брексит без сделка, изтъкна Фон дер Лайен. Подобен сценарий обаче няма да е от полза нито за ЕС, нито за Великобритания, отбеляза председателката на Комисията.

Фон дер Лайен заяви, че ще покани досегашния главен преговарящ на ЕС за Брексит Мишел Барние да продължи да изпълнява тази длъжност.

Урсула фон дер Лайен би трябвало да встъпи в длъжност на 1 ноември - в първия ден, в който Европейският съюз няма да включва Великобритания. На теория. Макар че британският премиер Борис Джонсън се бори страната му да напусне ЕС на 31 октомври, каквото и да се случи, британският парламент ясно му даде да разбере, че ако не бъде сключено споразумение за напускане, той трябва да поиска ново отлагане.

След като изтеглянето на Великобритания от ЕС влезе в сила, новата Европейска комисия ще бъде натоварена с преговорите за бъдещите отношения с Лондон - дискусия, чийто плавен ход зависи от условията на раздялата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във