Банкеръ Daily

Свят

Брексит не бива да поглъща цялото време и енергия на ЕС

Саймън Ковини

Няколко министри от страни членки на Европейския съюз заявиха днес, че Брексит не бива да поглъща цялото време и енергия на ЕС, предаде Франс прес.

Според министрите има други въпроси, които са по-важни за бъдещето на съюза и които трябва да бъдат приоритет за него.

"Брексит е важен въпрос", но "не трябва да позволяваме той да поглъща цялата енергия на дискусиите" в ЕС, заяви ирландският вицепремиер и министър на външните работи и търговията Саймън Ковини. Според Ковини пред европейските държави стои задачата да градят общото си бъдеще. Той отбеляза, че Европейският съюз преминава през период на обновление и предизвикателства и че Европейският парламент и новата Европейска комисия ще трябва да си поставят ясни задачи за следващите пет години.

"Дълбоко съжалявам, че английските ни приятели ще ни напуснат. Наш дълг е обаче да направим Европейския съюз още по-силен и да засилим важността му в световен план", каза германският министър на икономиката Петер Алтмайер.

Според френския министър на финансите Брюно Льо Мер ЕС не може да се занимава прекалено дълго време с Брексит и с бъдещето на отношенията си с Великобритания.

"Ние трябва да мислим също за бъдещето на Европа: как да укрепим еврозоната, как да създадем по-голям растеж" и как "да финансираме новите технологии. Това са ключовите въпроси, на които трябва да отделим повече време", категоричен бе Льо Мер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във