Банкеръ Daily

Свят

Брексит на 31 януари е главният приоритет на британското правителство, каза кралицата

Брексит на 31 януари е главният приоритет на британското правителство на премиера Борис Джонсън, каза днес кралица Елизабет Втора в тронното си слово, в което представи програмата на новия кабинет след парламентарните избори преди седмица, предаде Ройтерс.

"Приоритетът на моето правителство е излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз да стане факт на 31 януари", заяви тя на тържествено заседание на двете камари на парламента.

"След това моите министри ще се стремят към бъдещи отношения с Европейския съюз, основани на споразумение за свободна търговия, което да е от полза за цялото Обединено кралство. Те също така ще започнат търговски преговори с други водещи глобални икономики", каза британската кралица.

Преди тронното слово премиерът обяви, че е подготвил "най-радикалната" правителствена програма от едно поколение насам. Джонсън, чиито консерватори спечелиха голямо мнозинство в Камарата на общините на изборите на 12 декември, обеща да осъществи Брексит в края на следващия месец, след което да се съсредоточи върху вътрешнополитически приоритети като здравеопазването и сигурността.

"Нашата амбиция е нищо по-малко от пълна трансформация на нашата страна за по-добро", подчерта британският министър-председател.

Правителството иска да договори двустранни търговски сделки с водещи световни икономики след Брекзит, заяви в тронното си слово кралицата, цитирана от ДПА.

"Моето правителство ще предприеме амбициозна програма на вътрешни реформи, отговаряща на приоритетите на хората", каза тя и добави: "За първи път многогодишната финансова рамка за националната здравна система, договорена тази година, ще бъде закрепена в закон".

В тронното си слово кралица Елизабет Втора потвърди ангажимента на правителството за допълнително отпускане на 33,9 млрд. паунда (44,4 млрд. долара) годишно до 2024 г. за здравеопазване, посочи ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във