Банкеръ Daily

CNN:

"Брексит" бързо отива наникъде

Британското правителство иска да напусне Европейския съюз. Но просто не може да намери начин как да го направи.

Британското правителство иска да напусне Европейския съюз. Но просто не може да намери начин как да го направи. Остават по-малко от 10 месеца до датата на "Брексит" (29 март 2019 г.), но правителството е парализирано от нерешителност по отношение на бъдещите търговски отношения, които иска с Европейския съюз. Това пише CNN в свой коментар по темата.

Изборът на политики ще има дълбоки последици за икономиката и компаниите, които правят бизнес в Обединеното кралство. Премиерът Тереза Май обаче не успява да обедини кабинета си около това как да се осъществява потокът на стоки след "Брексит" или какво да прави с ирландската граница - единствената сухопътна граница между Обединеното кралство и Европейския съюз.

Преговарящите продължават да се движат между Брюксел и Лондон, но същите проблеми, идентифицирани като препънка пред една година, остават нерешени. Парламентът удари правителството с поредица от поражения върху ключови законодателни актове, свързани с "Брексит", припомня сайтът на американската телевизия. 

Експертите казват, че шансът на "Брексит" така и да не се случи е много малък, но липсата на напредък и все по-кратките срокове са притеснителни за инвеститорите и бизнес-мениджърите. Те се страхуват от лоша сделка, който би довела до проблем в отношенията на Обединеното кралство с най-големия й експортен пазар.

"Ние сме в период на парализа" - казва Джон Спрингфорд, заместник-директор на Центъра за европейска реформа.

Бизнесът се тревожи най-много от разногласията по отношение на търговията. Трябва ли Обединеното кралство да остане в митнически съюз, който позволява свободно движение на стоки в Европейския съюз? Трябва ли да напусне? Най-добрият начин да се реши тази загадка пък е обект на сериозна политическа караница на Острова.

Затова Тереза Мей раздели кабинета си на два отбора, които да намерят най-доброто решение. Единият от екипите ще проучи възможността за "силно опростена" митническа договореност, която би използвала новите технологии - много скъпи и непроверени, отбелязва CNN. 

Вторият ще разгледа "митническо партньорство", съгласно което Великобритания ще събира вносни мита от ЕС за стоки, произведени извън Европа. Това би намалило необходимостта от проверки на границата между Великобритания и ЕС.

Проблемът обаче е, че дори и Мей да намери предпочитания вариант, британският парламент или Европейският съюз веднага могат да го отхвърлят.

"Това е най-вече тактика за забавяне", каза Спрингфорд за стратегията на Май за разрешаването на проблема. 

Според CNN високопоставените официални лица в Лондон са абсолютно наясно за икономическите рискове при това забавяне на преговорите.

Големите бизнес корпорации се стремят към яснота. Паундът, който се понижи след като Великобритания гласува да напусне Европейския съюз, но по-късно се възстанови, е спаднал с 5% през последните седмици. Икономиката на Обединеното кралство се забави, отчасти поради несигурността относно резултата от процеса "Брексит", отбелязва също така американската телевизия. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във