Банкеръ Daily

Свят

Брексит без сделка ще е трагедия, предупреждава Тимерманс

Франс Тимерманс

Брексит без сделка ще бъде трагедия както за ЕС, така и за Великобритания, но блокът ще се придържа към споразумението за оттегляне с Лондон, заяви във вторник заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, цитиран от Ройтерс.

Тимерманс направи изявлението си малко преди Борис Джонсън да бъде обявен за лидер на британската Консервативна партия. Той ще поеме от Тереза Мей поста на премиер утре.

Джонсън, лидер на кампанията Брексит преди референдума за членство в ЕС през 2016 г., многократно е изразявал намерението си да преразгледа споразумението за развод с блока или да напусне без сделка до 31 октомври.

"Брексит без сделка, или твърд Брексит, ще бъде трагедия - за всички страни, а не само за Обединеното кралство", заяви Тимерманс на пресконференция. - Всички ще страдат, ако това се случи."

"Обединеното кралство постигна споразумение с Европейския съюз и Европейският съюз ще се придържа към това споразумение", каза Тимерманс. "Ще чуем какво ще каже новият премиер, когато дойде в Брюксел ... Това е възможно най-добрата сделка."

ЕС се подготвя за Брексит без сделка или за друго забавяне на излизането на Великобритания от ЕС, ако Джонсън изпълни обещанията си като лидер на Великобритания, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във