Банкеръ Daily

Свят

Брексит без сделка ще е провал, предупреди Джонсън в Дъблин

Британският премиер Борис Джонсън, който се срещна в Дъблин с ирландския си колега Лео Варадкар, заяви на съвместната пресконференция, че Брексит без сделка ще бъде „провал“, за който ще носят отговорност както британското така и ирландското правителство, предаде БНР.

Това е първата среща на четири очи между двамата премиери, откакто Борис Джонсън дойде на Даунинг стрийт.

Британският премиер изрази увереност, че сделка може да бъде постигната преди срещата на върха на ЕС през октомври.

„Имам едно послание към теб днес Лио, и то е: Искам да постигна сделка“, каза той.

Лио Варадкар обаче посочи, че няма такова нещо като „безпроблемна раздяла“ между Великобритания и ЕС. Той все още очаква конструктивни предложения за решаването на проблема с „предпазния механизъм“ за ирландската граница.

Борис Джонсън вече бе заявил, че няма да иска ново отлагане на Брексит на 31 октомври, но Варадкар отбеляза, че ирландското правителство ще подкрепи евентуалното отлагане.

От своя страна Джонсън заяви, че остава непоколебим да спази срока за Брексит независимо от съпротивата, която среща в парламента неговата стратегия.

Предпазният механизъм, който гарантира да няма твърда граница на остров Ирландия, е основния проблем между Лондон и Дъблин.

От Дъблин искат той да остане в сделката, но Джонсън иска премахването му, за да подпише споразумението.

След като се завърне по-късно днес от Дъблин, се очаква Борис Джонсън да продължи да следва своя план, като за втори път поиска от депутатите да одобрят провеждането на извънредни избори на 15 октомври. Почти сигурно е обаче, че и вторият му опит няма да успее, след като лидерите на опозицията се договориха в петък да не подкрепят избори, докато не бъде гарантирано избягването на Брексит без сделка.

А това трябва да стане чрез проектозакона за блокиране на Брексит без сделка, който днес би трябвало да получи одобрението на кралицата. От Даунинг стрийт обаче са убедени, че въпреки случващото се в парламента, гласоподавателите нямат колебания, че Борис Джонсън е твърдо убеден да реализира Брексит на 31 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във