Банкеръ Daily

Свят

Бразилският президент назначи сина си за посланик в САЩ

Бразилският президент Жаир Болсонаро назначи сина си -  Едуардо за посланик в Съединените щати. Президентът обяви в началото на месеца, че Едуардо е приятел на децата на  Доналд Тръмп, говори английски и испански и има голям опит по света, което би му позволило да се справи блестящо със задълженията на посланик.

Президентът Тръмп се зарадва на решението, защото с бразилския президент са в чудесни отношения.  "Мисля, че това би била една много добра номинация, защото Едуардо Болсонаро е забележителен", коментира президентът. Според него няма конфликт на интереси в решението на бащата да назначи сина си за посланик и подчерта, че дъщеря Иванка му и зет му Джаред Къшнър са негови близки съветници.

35-годишният  Едуардо Болсонаро в момента е конгресмен и съветник на баща си по външнополитически въпроси. Той е наричан „външен министър в сянка“ в ресорното министерство, защото има сериозно влияние върху решенията на баща си в сферата. Освен проамериканска позиция, той заема и произраелска. Най-големият син на Жаир Болсонаро - Флавио е сенатор, а другият му син – Карлос – е общински съветник в Рио де Жанейро.

Крайнодесният конгресмен популист Жаир Болсонаро бе избран за президент на Бразилия през октомври 2018 г.  Бившият капитан от армията встъпи в длъжност през януари. Мнозина бразилци са обезпокоени, че 63-годишният Болсонаро, който неведнъж е изразявал възхищение към военната диктатура в Бразилия в периода 1964-1985 г., ще погази човешките и гражданските права и ще ограничи свободата на словото. В предизборната кампания той се зарече да пресече престъпността в бразилските градове и земеделските райони, като разшири правомощията на полицията и либерализира правото на притежаване на оръжия от бразилците, за да се борят с престъпността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във