Банкеръ Daily

Свят

Бразилка е сред убитите в атентата в Ница

Бразилка е една от трите жертви на вчерашния атентат в югоизточния френски град Ница, извършен от млад тунизиец, съобщи бразилското външно министерство, цитирано от Франс прес.

"Бразилското правителство с голямо прискърбие съобщава, че една от убитите е била пребиваваща във Франция 44-годишна бразилка, майка на три деца", се казва в изявление на министерството. В него се добавя, че "бразилското правителство енергично осъжда този ужасяващ атентат".

Наскоро пристигнал в Европа тунизиец вчера сутринта уби трима души в базиликата "Нотр Дам" в Ница с викове "Аллах акбар" ("Господ е най-велик" на арабски).

Бразилката била тежко ранена и издъхнала от множеството си прободни рани в намиращ се наблизо ресторант.

Друга жена, на 60 години, е била "с дълбоко прерязано гърло, от порядъка на обезглавяване", заяви националният прокурор за борба с тероризма Жан-Франсоа Рикар. Заклан е и 55-годишният клисар на църквата, баща на две деца.

"От името на цялата бразилска нация президентът Жаир Болсонаро поднася дълбоките си съболезнования на близките и приятелите на убитата в Ница наша сънародничка и на тези на другите две жертви и изразява солидарността си с френския народ и правителство. Бразилия твърдо отхвърля всякаква форма на тероризъм независимо от мотивацията и потвърждава волята си да участва в изкореняването на това бедствие", завършва изявлението на бразилското външно министерство.

Разследването на терористичната атака в Ница сочи, че нападателят влязъл във Франция нелегално около месец преди нападението.

Преди това - на 20 септември, мъжът е бил свален от кораб, превозващ мигранти, а срещу него е било заведено дело за депортиране от италианска страна. В църквата в Ница е открита раницата на извършителя - в нея е имало още два ножа, Коран и документи, издадени от Италианския червен кръст.

Според тях той е тунизийски гражданин, роден през 1999 г. Атентаторът не е бил известен на службите за сигурност.

Френските власти са задържали снощи 47-годишен мъж, заподозрян, че е контактувал с нападателя, съобщи на представител на властите.

Подозира се, че задържаният е контактувал с нападателя ден преди терористичния акт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във