Банкеръ Daily

Свят

Бразилия с мрачен рекорд - 1972 починали от Ковид за денонощие

Бразилия регистрира 1972 нови смъртни случая от Ковид-19 за денонощие, което е нов антирекорд, предаде Ройтерс.

Страната има 70 764 новозаразени за последните 24 часа или общо 11,12 милиона случая.

Жертвите на епидемията са общо 168 370.

Според базирания в Рио де Жанейро изследователски институт "Фиокрус" над 80 процента от местата в интензивните отделения са запълнени в столиците на 25 от 27-те бразилски щата. В 15 от най-големите градове на Бразилия са заети 90 процента от леглата в интензивните отделения и все повече градове са изправени пред риск от колапс на здравните им системи, предупреди организацията.

Чили изпревари Израел като страната в света, ваксинираща най-много хора срещу COVID-19 на 100 жители, предаде ДПА.

Днес имаме нов повод за гордост. Чили зае първо място в световната класация по брой дози, разпределени сред 100 жители, съобщи с туит правителството на южноамериканската страна след актуализирането на статистическия портал "Нашият свят в данни" (Our Wolrd in Data). 

Съгласно новите данни в Чили са поставяни средно 1,08 дози дневно на 100 жители през последните седем дни, докато за Израел показателят е 1,03 дози.

Общо в страната с население 18 милиона души поне по една доза ваксина е поставена на 4 176 094 граждани от началото на кампанията през декември, или на над 21 процента от населението.

Чили, наред с Мексико и Коста Рика, е сред латиноамериканските държави, които първи започнаха да ваксинират населението си и рано договориха закупуване на ваксини. В резултат страната успя да си гарантира 35 милиона дози, 10 милиона от които вече са пристигнали. Повечето са на китайската компания "Синовак".

Въпреки ваксинационната кампания Чили все още отчита високи нива на разпространение на коронавируса с над 5000 нови случая дневно за няколко последователни дни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във