Банкеръ Daily

Свят

Бразилия приема помощ за пожарите в Амазония, но само ако тя реши как да я харчи

Бразилия заяви вчера, че е готова да приеме чуждестранна помощ в борбата срещу пожарите в Амазония, но само ако тя определя как ще бъдат харчени средствата, предаде Ройтерс.

"Бразилското правителство, чрез своя президент, е отворено към получаването на финансова подкрепа от организации или отделни страни. С тези пари, когато влязат в страната, ще се разпорежда само бразилският народ", заяви президентският говорител Рего Барос.

Той добави, че бразилският суверенитет не подлежи на преговори, и по думите му Бразилия не е против диалога с Франция.

Изявлението на говорителя бе направено, след като губернаторите на щатите от бразилска Амазония заявиха пред президента Жаир Болсонаро, че парите им трябват, за да се борят с горските пожари в най-голямата тропическа дъждовна гора в света.

Това е и очевиден опит за успокояване на публичния скандал между президентите на Бразилия и Франция, отбелязва Ройтерс.

Отделно, дипломатически източник в столицата Бразилия заяви пред Ройтерс, че бразилското правителство е приело 10 милиона лири от Великобритания за борба с пожарите. Засега пресслужбата на Болсонаро не е открита за коментар на информацията.

По-рано вчера Болсонаро заяви, че иска френският президент Еманюел Макрон да оттегли отправените "обиди" към него, преди да обмисли дали да приеме предложението за помощ от страните от Г-7 на стойност 20 милиона долара.

Междувременно специална комисия в бразилския Конгрес одобри конституционни промени, предвиждащи отпадане на забраната за индустриално земеделие в защитените индиански резервати в Амазония. За да бъде променена конституцията обаче, предстои дълъг процес, включващ одобрение от супер мнозинство в двете камари на конгреса.

Президентът Жаир Болсонаро защитава идеята, че освен земеделски потенциал защитените територии имат огромни количества полезни изкопаеми, които трябва да бъдат добити въпреки несъгласието на местните общности. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във