Банкеръ Daily

Свят

Братът на Вучич забъркан в производство на марихуана

Александър и Андрей Вучич

Братът на президента на Сърбия Андрей Вучич ще съди опозиционните лидери Драган Джилас, Мирослав Алексич и всички, които разпространяват лъжливи твърдения, че собственикът на фермата за органично земеделие Предраг Колувия му се е обадил при арестуването си за производство на марихуана, пише сръбският вестник "Информер". По-рано тази седмица сръбската полиция нахлу във фермата за органични храни "Йованица" край Белград, като задържа девет души и почти четири тона марихуана в една от най-големите подобни операции в страната. Производството на канабис в Сърбия е незаконно.

Андрей Вучич твърди, че никога през живота си не се е чувал със собственика на фермата Предраг Колувия.

Заместник-председателят на опозиционната Народна партия Мирослав Алексич заяви вчера, че има сигурни информации от полицията, че първото обаждане на Колувия при арестуването му е било до брата на сръбския президент, както и че един от честите контакти в телефона на Колувия, освен Андрей Вучич, е и министърът на вътрешните работи Небойша Стефанович, съобщава вестник "Данас".

Стефанович също отхвърли като "абсолютна лъжа" твърденията на Алексич, че който и да било от държавата е имал връзки с престъпленията във фермата "Йованица", и заяви, че държавата води сериозна борба с търговията с наркотици.

Мирослав Алексич заяви, че "едва чака" Андрей Вучич да го съди и че ще представи на процеса всички "необорими доказателства", с които разполага, за отглеждането и конфискацията на големи количества марихуана, пише вестник "Данас".

Алексич каза снощи на пресконференция в сръбския парламент, че производството на марихуана във фермата "Йованица" е било голям държавен бизнес, че марихуаната е опакована в пакети с надпис "Косово", че във фермата е правено масло от канабис и собственикът на "Йованица" Предраг Колувия при арестуването си се е обадил първо на Андрей Вучич.

Алексич каза, че става въпрос за отглеждане на най-голямото количество марихуана в Европа на територия от 12 хектара, което е могло да стане "само с държавна подкрепа". Той добави и че най-високопоставени държавни функционери са посещавали и промотирали "Йованица", сред които и министърът на отбраната Александър Вулин.

"Този случай трябва да бъде разследван докрай и трябва да се установи кой от върха на режима е оказвал подкрепа и е осигурявал логистика за тази работа", каза Алексич.

Премиерът Ана Бърнабич призова прокуратурата да се произнесе по твърденията на Мирослав Алексич, че при арестуването си Предраг Колувия е търсил брата на президента Андрей Вучич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във