Банкеръ Daily

Свят

Братът на Ким Чен Ун убит с конска доза Ви Екс

Концентрацията на нервно-паралитичното вещество VX (Ви Екс) по кожата на убития в Куала Лумпур севернокореец и брат на лидера на КНДР Ким Чен Нам е била 1,4 пъти по-голяма от смъртоносната доза, съобщи на съдебно заседание по делото за убийството му съдебният лекар Раджа Субраманиам.

Той посочи, че „веществото е открито на лицето на покойния, а концентрацията му е била около 0,2 милиграма на килограм тегло”. „Извършените опити показват, че смъртоносната доза е 0,142 милиграма на килограм тегло. По медицински оценки, по кожата на Ким е имало доза, поне 1,4 пъти по-голяма от смъртоносната”, цитира лекаря изданието „Стрейт таймс”.

Миналата седмица по време на съдебно заседание беше огласено заключението на вещите лица, че севернокореецът е бил убит със забраненото от международни конвенции нервно-паралитично вещество VX. Свидетели на обвинението заявиха, че това вещество не се среща в природата и се използва само с една единствена цел – като оръжие за масово унищожение.

Експертизата потвърди, че по дрехите на двете подсъдими млади жени от Виетнам и Индонезия са открити следи от химически елементи, които се използват за получаването на VX. Ако вината им бъде доказана, може да получат смъртно наказание чрез обесване.

Ким Чен Нам е по-голям брат на лидера на Северна Корея Ким Чен Ун. Той почина на 13 февруари на път за болницата след като се почувства зле на международното летище в малайзийската столица.

Полицията смята, че към убийството имат отношение още четирима души – севернокорейци, които са напуснали Куала Лумпур в деня на покушението и са в Пхенян. Те са обявени за международно издирване чрез Интерпол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във