Банкеръ Daily

Свят

Бранденбург - природа, култура и "Тесла", на една ръка от Берлин

Изглед от Потсдам с езерото Темплинер Зее.

Германската провинция Бранденбург изведнъж стана много интересна за германските производители на автомобили, особено след като през ноември миналата година Tesla обяви, че ще изгради своята европейска фабрика в покрайнините на Берлин, похвали се министърът на икономиката на Бранденбург Йорг Щайнбах пред Ройтерс.

Бранденбург (Brandenburg) е една от шестнадесетте федерални провинции на Германия. Разположена е в североизточната част на страната, около столицата Берлин. Тя обхваща площ от 29 478 квадратни километра и има население около  2.5 милиона жители, като е петата по големина провинция по площ и десета по население.

Тя е възстановена след обединението на Германия през октомври 1990 година. Както и в други бивши части на Източна Германия, липсата на съвременна инфраструктура и излагането на конкурентната пазарна икономика на Западна Германия, донесе безработица и икономически затруднения. През последните години обаче инфраструктурата на Бранденбург се модернизира и безработицата бавно намалява.

Бранденбург граничи с Мекленбург-Предна Померания на север, Полша на изток, Фрайстаат Саксен на юг, Саксония-Анхалт на запад и Долна Саксония на северозапад. Река Одер представлява част от източната граница, а река Елба - част от западната граница.

Не необходимо да пътувате делече - просто излезте от Берлин и вече сте стигнали до мястото за почивка. В околностите на германската столица се простира Бранденбург със своята природа, езера и културни забележителности. Поемете си дъх. Слейте се с природата. Раздвижете се. Това е почивката с марка "Бранденбург".

Може би никъде в Германия не могат да се срещнат толкова противоречия, колкото в района около столицата, разказват експертите от TMB Tourismus-Marketing Brandenburg GmbH. Защото зеленият Бранденбург с девствена природа заобикаля от всички страни пулсиращата столица Берлин. И това на разстояние по-малко от час с кола от центъра на германската столица. Широки хоризонти, световно културно наследство, множество езера и реки. Толкова близо. Толкова разнообразен пейзаж - една Тоскана на Севера с рядко населената област Укермарк (Uckermark). Една малка Венеция с гъста мрежа от канали и рекички в Шпреевалд (Spreewald). Тук е Бранденбургска Аркадия, в която се намира Потсдам (Potsdam) - част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. И голям брой разкошни дворци и пищни паркове с над хилядолетна история.

Независимо накъде ще поемете - почивката в Бранденбург винаги е зелена. Националният парк, долното течение на река Одер, три биосферни резервата от списъка на ЮНЕСКО и единадесет природни парка - около една трета от територията на Бранденбург е природно защитена зона. Тук посетителите могат да влязат в съприкосновение с почти девствени местности по цялата територия. Можете да се движите по тесните канали на Шпреевалд с традиционна дървена лодка или спортно кану. Можете да се разхождате из блатата и горите на Шорфхайде (Schorfheide). Или да прекосите целия регион с велосипед по колоездачните маршрути с дължина над 7000 километра по протежението на реките Хавел (Havel), Одер и Шпрее (Spree). И по-нататък до Копенхаген или до полската граница. А след това да релаксирате: уелнес процедури с ленено масло, кристали и кайсиеви ядки и ароматна баня в дървено ведро в минералните бани на Бад Белциг (Bad Belzig), Темплин (Templin) или Бад Заров (Bad Saarow)

Култура пред самия праг на Берлин. Над 500 дворци и имения. Градинарското изкуство и архитектурата на Прусия са великолепни. Фестивали на открито сред исторически декор, като музикалният фестивал в Потсдам-Сансуси (Sanssousi) и Бранденбургските летни концерти. Много са свидетелствата за единната германска култура и бранденбургската индустриална култура. Посоки са много - с велосипед по Мауервег (Mauerweg) - пътеката на Берлинската стена, на разходка по моста Глиникер Брюке (Glienicker Brücke) или на обиколка из двореца "Цецилиенхоф" (Cecilienhof).

Със своите над 3000 кристално бистри езера и 30 000 км речен ландшафт Бранденбург е най-богатата на вътрешни водоизточници федерална провинция. Независимо дали пътувате удобно с туристически параход или спортно с уейкборд, кану и хидробайк, със семейната лодка покрай двореца "Райнсберг+ (Rheinsberg) или с платноходка по Шармюцелзее (Scharmützelsee) - районът около столицата е един син рай, който е сред най-големите райони за водни спортове в Европа. Толкова далече. И толкова близо.

Потсдам (на немски: Potsdam; на долнолужишки: Podstupim; на полски: Poczdam; на чешки: Postupim) е столицата на провинция Бранденбург. Разположен е близо до Берлин на река Хафел. Населението на града е над 158 902 души.

В Потсдам се намира дворецът "Сансуси", построен от крал Фридрих Велики, по подобие на Версайския дворец, в стил рококо. Бившият летен дворец е сравнително малък, но е с огромен парк и градини. В друг потстамски дворец - "Цецилиенхоф", е изготвена Потсдамската декларация от Великите сили за прекрояване на Европа след Втората световна война. Потсдам е важен промишлен и фестивален център на федералната провинция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във