Банкеръ Daily

Свят

Босненските сърби гласуваха на забранен референдум

Босненската Република Сръбска гласува в неделя на референдум, забранен от Конституционния съд и порицан от Европейския съюз и САЩ, посочва ДПА.

Организаторите на референдума съобщиха, че 99,8 процента от гласувалите са подкрепили запазването на Деня на Република Сръбска на 9 януари.

На тази дата през 1992 г. босненските сърби обявиха "Република на сръбския народ" в състава на Босна и подпалиха кървава война, която отне живота на 100 000 души, преди да приключи през 1995 г. 

Конституционният съд на Босна нареди на Република Сръбска да премести празника, но властите в Баня Лука решиха да организират референдум по въпроса. Избирателната активност е била около 60 процента сред 1,2 милиона гласоподаватели. При обработени 71 процента от бюлетините резултатите сочат, че 99,8 процента са подкрепили запазването на празника на 9 януари.

Западни дипломати предупредиха, че референдумът нарушава Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната, и може да предизвика санкции или обвинения срещу организаторите му.

Гласуването предизвика напрежение и опасения от подновяване на конфликта, отбелязват агенциите. 

Босненските мюсюлмани и Западът се опасяват, че президентът на Република Сръбска националистът Милорад Додик свика референдума, за да опипа почвата за отделяне на Република Сръбска от Босна.

Опозиционни лидери в Република Сръбска пък заявиха, че босненската сръбска управляваща партия е насрочила референдума седмица преди местните избори, за да отклони вниманието от корупцията към национализма, съобщава АП.

Един от опозиционните лидери - Младен Иванич, заяви, че не разбира този "цирк" с референдума. "Който иска да празнува, да го направи, който не иска - да не го прави", коментира кратко Иванич.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във