Банкеръ Daily

Свят

Босна и Херцеговина въвежда тримесечен мораториум на плащанията по кредити

Банките в Босна и Херцеговина ще дадат възможност за тримесечен мораториум на плащанията по кредити на хората, които заради епидемията от коронавирус са останали без редовни месечни доходи, съобщи днес Агенцията по банково дело на Мюсюлманско-хърватската федерация в Босна и Херцеговина, предаде Танюг. 

Агенцията поясни, че мораториумът предполага в срок от три месеца да се замразят всички задължения по кредитите и лихвите, а след този период остава възможност за допълнително споразумение между банките и техните клиенти.

Тази мярка няма да се отнася за работещите в държавния сектор, но и те по изключение могат да поискат от банките облекчаване на кредитните задължения, ако член от семейството им е останал без работа и вече не могат да плащат договорените вноски.

Централната банка на Босна и Херцеговина е дала съгласие за въвеждане на мораториума и се очаква подобни мерки да бъдат въведени и в Република Сръбска.

Европейският съюз подготвя икономически план за развитие на Западните Балкани, който ще бъде обявен на срещата на върха ЕС - Западни Балкани през май, съобщи еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей, цитиран от агенция МИА.

Икономическият план е една от трите стъпки, които ще предприеме Европейската комисия, за да помогне на страните от Западните Балкани да постигнат конкретни резултати.

Останалите две стъпки са свързани с промяната на методологията на процеса на разширяване и започването на преговори със Северна Македония и Албания.

Вархей подчерта, че Европейската комисия е одобрила нова стратегия за разширяване, която засяга Западните Балкани и цели подобряване на процеса на интеграция, който става по-динамичен и предвидим. Това е довело до решението да се започнат преговори със Северна Македония и Албания, добави Вархей.

"Подкрепата на усилията на страните от Западните Балкани да изпълнят условията за интеграция си остава приоритет за ЕК. Ние работим за подобряване на инструментите за помощ в процеса. Напредването по пътя към ЕС зависи от способността на всяка страна кандидат да осъществи реформите и да докаже, че може да задоволи изискванията", каза Вархей.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във