Банкеръ Daily

Свят

Борут Пахор спечели втори мандат като президент на Словения

Действащият държавен глава на Словения - петдесет и четиригодишният Борут Пахор, спечели вторият тур на президентските избори срещу бившия комик Марян Шарец, съобщават световните агенции. Социалдемократът, известен като "Кралят на Инстаграм" заради активността си в социалните мрежи, получи 53% от гласовете, а за неговият опонент - настоящият кмет на град Камник, гласуваха 47% от словенците.

Така Пахор получи втори мандат като президент на Словения. Той е едва вторият, който успява направи това, откакто страната му получи независимост от бивша Югославия през 1991 година.            

Президентът на Словения, избиран чрез общо, пряко и тайно гласуване за срок от 5 г., няма изпълнителни функции, но мнението му по важни за страната и политиката й въпроси, имат тежест, отбелязват анализаторите.

Борут Пахор (на словенски: Borut Pahor) е политик от партията Социални демократи (1990-2012 г.). Той е председател на парламента в периода 2000-2004 г., евродепутат и министър-председател на страната от 2008 до 2012 г., а от 22 декември 2012 г. е президент на Словения.

Президентът е и главнокомандващ въоръжените сили, но постът има предимно церемониални функции. Президентът се избира пряко с петгодишен мандат за най-много два последователни мандата.

Словения е парламентарна република и членка на Евросъюза от 2004 година. Официалният език е словенският. Унгарският и италианският език имат статус на официални в граничните области с Унгария и Италия.

Въпреки че Словения при прехода преминава през сложен и рисков път, благодарение на тогавашните си политици и икономисти успешно се интегрира икономически с Европа и сега е най-богатата страна от бившите югославски републики.

Словения се слави с една от най-красивите пещери в Европа - "Постойна" („Postojnska Jama“) .

Facebook logo
Бъдете с нас и във