Банкеръ Daily

Свят

Борисов участва в дебата на Общото събрание на ООН (СНИМКИ)

S 250 0cec5345 2521 4657 a7c3 b98151bf02fb
S 250 62cbccbf a596 43c1 9a21 3965beea3cc5
S 250 0cc49462 897f 4ce3 98cc f1361ceb093d

Премиерът Бойко Борисов участва в откриването на Общия дебат на 73-та сесия на Общото събрание на ООН. Тази година основната тема на дебата е „ООН за всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества“.

Вчера Бойко Борисов заяви, че България се гордее, че по време на европредседателството ни е приет мандат от ЕС за сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Премиерът говори от трибуната на ООН по време на срещата на върха, посветена на мира и носеща името на "Нелсън Мандела". 

"Постигането на Целите за устойчиво развитие, заложени в План 2030, е ключът към посрещането на съвременните глобални предизвикателства. Гордеем се, че по време на Българското председателство беше приет мандатът на Европейския съюз за започване на преговори за сключване на ново споразумение за партньорство със 79 държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн. Преговорите имат за цел модерно и динамично партньорство с тези страни, като важен инструмент за справяне с глобалните предизвикателства - от борбата с бедността и неравенството до насърчаването на мира, сигурността и устойчивия растеж за всички", заяви Борисов.

Българската делегация ще участва до 29 септември и в останалите събития от календара на сесията на Общото събрание на ООН. Бойко Борисов вече присъства в ролята на съпредседател на срещата на високо равнище "Глобален призив за действие за справяне със световния проблем с наркотиците", организирана от президента на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. След нейния край българският премиер се ръкува и размени няколко думи с Тръмп.

По-късно пред журналисти Борисов заяви: "Форумът за наркотиците на ООН цели този бич да бъде изкоренен. Ние сме съпредседатели на форума, ако си спомняте, при нас имаше операция "Лунна светлина" и много други, бяха най-добрите, провеждани в света от българските специални служби с Агенцията за борба с наркотиците на САЩ DEA. Неслучайно сме съпредседатели. Ние сме сред най-добрите партньори не само на САЩ, но и на останалите колеги.".

По думите му страната ни е рекордьор по задържани синтетични наркотици, тонове хероин и хашиш.

"Ожънахме над 30-40 тона маса канабис. България и службите ѝ са ценени много. Неслучайно и в борбата срещу контрабандата на цигари, наркотици и трафик на хора сме на първите места по задържани. В САЩ, когато идвам, в лицето и на Сикрет сървиз, ФБР и ДЕА срещам само приятели", заяви Бойко Борисов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във