Банкеръ Daily

Свят

Борисов се пазари с Тимерманс за мониторинга и Шенген

Премиерът Бойко Борисов публикува във Фейсбук част от разговора си с кандидата за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, който се е провел рано тази сутрин в Брюксел.

Вчера европейските лидери се събраха, за да направят трети опит да определят титулярите за водещите постове в Европейския съюз - председатели на Еврокомисията, на Европейския съвет и на Европейския парламент.

Според непотвърдена информация от Ройтерс лидерите на европейските страни са близо до компромис, при който Комисията ще бъде оглавена от холандския социалист Франс Тимерманс, начело на Съвета застава българката Кристалина Георгиева, а досегашният фаворит на Европейската народна партия, германецът Манфред Вебер, ще е новият парламентарен председател.

В разговора с Тимерманс, който се провежда в българското постоянно представителство към ЕС, Борисов говори за “това, което е важно за нас” и изброява мониторинговия механизъм, с който ЕС наблюдава съдебните реформи и борбата с корупцията у нас, влизането в Шенген, както и промените в съдебната власт, които “сега влизат в парламента, проверката на тримата големи в съдебната власт - контрол и да могат да се отстраняват”.

"За мен е важен компромисът, защото имаме решение на ЕНП", казва Борисов пред Тимерманс.

От публикувания от него запис става ясно, че той смята, че трябва да се намери решение, а "да не се инатим".

"Социалдемократите са системна партия, ЕНП също. Така, че кой е отгоре и кой отдолу, в случая не е най-важното, а и погледнато реално Вебер има повече опит в парламента, а ти в Комисията като първи вицепрезидент на ЕК. Някои страни имат притеснения, но аз съм убеден в неговата принципност (на Вебер, б.а). Говорим с Педро (Санчес,б.а.), с Еманюел (Макрон), с (Марк) Рюте и с Ангела (Меркел), че е по-добре да излезем с решение, да не се инатим двете партии", казва на записа Борисов.

В отговор Тимерманс заявява: "Винаги съм бил открит и честен и винаги съм изразявал възхищението си от това, което правите и за борбата с корупцията във вашата страна. Имали сме много откровени дискусии по това и това е основата, на която оценявам нашето приятелство". След което той моли записът да бъде прекратен и видеото внезапно свършва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във