Банкеръ Daily

Свят

Борисов: Подкрепям обвързването на парите с върховенството на закона

Категорично подкрепих колегите, които са за върховенство на закона. Трябва да се отчитат и страховете на някои от държавите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си за участие в третия ден от заседанието на Европейския съвет, посветено на бюджета на ЕС до 2027 година.

Надявам се да се намери компромис, посочи той по повод предложението на Европейската комисия занапред отпускането на европейски средства да бъде обвързано със състоянието на върховенството на закона в европейските държави.

Надявам се да излезем единни, силни и да се справим с предизвикателствата. Надявам се днес да успеем, посочи премиерът по повод продължителните преговори.

Безкрайни дни, дълги нощи, много срещи, обобщи Борисов по повод разногласията за бъдещия европейски бюджет. Пандемията върлува със страшна сила, всички казват, че есента ще бъде тежка. Продължавам да считам, че ЕС трябва да има общ медицински протокол, добави той. Премиерът призова ЕС да се съсредоточи към следващите шест месеца, когато ще бъде най-тежко.

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че на срещата на върха на ЕС в Брюксел има воля за компромис с цел постигане на споразумение по плана за икономическо възстановяване след коронавирусната пандемия, съобщиха световните агенции.

"Надявам се, че можем да постигнем компромис в близките часове", въпреки разногласията по плана, заяви Макрон, пристигайки за обедното пленарно заседание на 27-те. "Желанието за компромис обаче не трябва да ни отказва от законните амбиции, която трябва да имаме", отбеляза френският лидер.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви днес, че има четири големи спорни въпроса на преговорите на 27-те по фонда за икономическо възстановяване на ЕС след пандемията, но участниците са решени да постигнат споразумение на третия ден от преговорите в Брюксел, предаде Ройтерс.

"Ние осъзнаваме, че трябва да постигнем сделка, водим преговори под натиска, че сделката е задължителна", заяви Орбан пред репортери, пристигайки за обедното пленарно заседание на Европейския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във