Банкеръ Daily

Свят

Борисов подарил на Тръмп пушка кремъклийка за 8500 долара

През 2019 г., по времето когато все още беше държавен глава на САЩ, Доналд Тръмп и неговият държавен секретар Майк Помпео, а също и първата дама Мелания Тръмп, са получили подаръци в размер на над 120 000 хиляди долара от чуждестранни лидери, гостуващи им в САЩ, или при техни визити зад граница, пише британският в. "Дейли мейл". Изданието се позовава на данни от доклад по темата във Федералния регистър на САЩ, направен обществено достояние вчера.

Сред подаръците е кутия за бижута от истинско сребро, поднесена от британската кралица Елизабет Втора на съпругата на Тръмп - Мелания. На Доналд Тръмп пък кралицата подарила комплект за писане и съкратената версия на копие от първото издание на "Втората световна война" на Уинстън Чърчил. По време на визитата си във Великобритания през 2019 г. Тръмп е получил и два пистолета като подарък.

През същата година тогавашният български премиер Бойко Борисов подарил на Тръмп пушка кремъклийка от епохата на Османската империя, оценена на 8500 долара. Чешкият премиер Андрей Бабиш пък е дал на Тръмп пистолет чешко производство на стойност 710 долара

Тръмп е получил и бронзова скулптура на арабски кон от престолонаследника на Бахрейн на стойност 7200 долара и статуетка на арабски орикс от злато, оникс, смарагди и диаманти на стойност 6300 долара от емира на Катар. Президентът на Египет пък подарил рамка за снимки с изображението на Тръмп от скъпоценен метал от едната страна и герба на Египет от другата на стойност 4450 долара. А президентът на Виетнам дал на Тръмп негово изображение върху специално стъкло, оценено на 5200 долара.

Всички тези подаръци се предават от американските представители в Националния архив, според правилата на САЩ. Незаконно е те да задържат за себе си получените скъпи подаръци, без да ги купуват, и ако подобно нещо се случи, то може да се стигне до глоба.

Сред нещата, които пък първата дама е получила през 2019 г., има диамантени обеци на стойност 470 долара от чешкия премиер, лакирана кутия с японски мотиви и подписана снимка от императрицата на Япония на стойност 1130 долара, перлени обеци на стойност 2600 долара от съпругата на тогавашния японския премиер Шиндзо Абе, перлени обеци на стойност 700 долара от съпругата на австралийския премиер. Мелания също е трябвало да предаде на архива подаръците.

Любопитното е, че Помпео пък е получил японско уиски по време на визита в Япония през юни 2019 г. за срещата на върха на Г-20, проведена там. Бутилката е струвала 5800 долара и се оказва, че сега тя липса от архивите и е започнало разследване по случая. Представител на Помпео заяви, че бившият държавен секретар изобщо не е знаел за въпросния подарък и че никой не се е свързал с него във връзка с разследването на изчезналата бутилка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във