Банкеръ Daily

Свят

Борисов и Меркел спасиха Турция от санкции

Премиерът Бойко Борисов и германската канцлерка Ангела Меркел.

Германия и България бяха най-гласовитите сред страните от Европейския съюз, които блокираха санкциите срещу Турция на срещата на върха на 10 декември, съобщи EURACTIV.

“Германският канцлер Ангела Меркел и българският министър-председател Бойко Борисов бяха лидерите, които открито се противопоставиха на санкциите срещу Анкара”, съобщиха дипломатически източници.

Други страни като Испания, Италия, Малта и Унгария също бяха против, но не го изразиха открито, допълват източниците. Австрия подкрепи санкциите, докато Франция, която иска строг европейски отговор срещу агресивния тон на Анкара, смекчи реториката си на срещата на върха.

В официалното съобщение на Европейския съвет се казва, че държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС дават зелена светлина за разширяване на санкциите срещу Турция заради действията й в Средиземно море.

В заключителната декларация от срещата на върха в Брюксел, се казва, че за съжаление, Турция е предприела едностранни действия и провокации и изостри реториката си срещу ЕС, страните членки и европейските лидери. На срещата на върха през октомври европейските лидери предложиха "позитивен политически дневен ред между ЕС и Турция", включително търговски и митнически облаги и перспектива за повече средства за справяне със сирийските бежанци на турска територия, ако Анкара спре "незаконните дейности" в Източното Средиземноморие.

Европейският съвет сега посочва, че това предложение остава актуално, ако Турция е готова да встъпи в "искрено партньорство" и започне реален диалог с ЕС, както и да покаже готовност за разрешаване на различията чрез диалог и съгласно международното право. Предвид липсата на отговор досега обаче, лидерите приканват министрите на 27-те членки на блока да приемат допълнителни санкционни списъци с рестриктивни мерки предвид неоторизираните сондажни дейности на Турция в Източното Средиземноморие.

На европейския топ дипломат Жозеп Борел се възлага да разработи доклад за състоянието на политическите, икономически и търговски отношения между ЕС и Турция и да предложи по-нататъшни действия, включително разширяване на санкциите, който да представи до следващата среща на върха през март догодина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във