Банкеръ Daily

Свят

Борисов горд, че американски генерали са тренирали в Ново село

„Церемонията в гробищата в "Арлингтън" беше много силна. Оказа се, че многозвездните генерали, които работят там, са се подготвяли в българо-американската база Ново село през 2009 година. Стана ми много драго. Те познават България много добре, тренирали са там, летели са. Истински бойни партньор“. Това каза Бойко Борисов по време на срещата си с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг във Вашингтон, която се проведе близо три часа, преди да разговаря с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом, което се очаква около 21 часа българско време.

"За първи път посетих България с Джон Маккейн, когато кандидатствахте за присъединяване на НАТО. Още тогава знаехме, че България ще е чудесен партньор в НАТО и се оказахме прави. По онова време си мислехме,че в Европа няма други заплахи, а всъщност сега знаем,че има много заплахи – агресията на Русия, дезинформацията, насилственият екстремизъм на Балканите, последиците от конфликта в Сирия и други места, които вече се усещат в Европа. Затова се радваме, че България е член на НАТО и наш сътрудник, каза на свой ред Даниел Туининг.

 Той похвали България, че е лидер в опитите да се съдейства на другите балкански страни да се справят с вътрешните си конфликти. "През декември ще бъдем домакини на една голяма среща в София с Държавния департамента на САЩ и българското правителство. Основната тема ще бъде борбата с екстремизма, който води до насилие в региона“, каза още Туининг.

"Догодина имаме две мероприятия. Едното е от тях е с краля на Йордания по процеса АКАБА. В София ще проведем и двата процеса контратероризъм и контрарадикализам", заяви от своя страна българският премиер. 

Преди това той гостува в Националния демократичен институт във Вашингтон, където беше посрещнат от вицепрезидентката му Шари Браян.

 "В нашата партия Америка я приемаме като едно цяло. Демокрацията изисква и затова политическите партии идват на власт, отиват си. През първите осем години като премиер работихме добре с вашата партия (Демократическата), която управляваше. Тогава пак бях в Белия дом при президента (от Демократическата партия Барак) Обама. Хилари Клинтън беше в София, г-н Кери беше в София. Така че сте ни еднакво близки демократите и републиканците. Вие тука си се карайте. У нас има място и за едните, и за другите", каза Борисов, който гостува в САЩ в разгара на опита на демократите да организират импийчмънт на Тръмп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във