Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън загуби парламентарното си мнозинство

Британският премиер Джонсън загуби мнозинството си в парламента, след като депутат консерватор се присъедини към Либералните демократи. 

"Това консервативно правителство агресивно се стреми към Брексит с вредни последици по безпринципен начин. Това неоправдано излага на риск живота и прехраната на хората и своеволно застрашава целостта на Обединеното кралство", посочи Филип Лий в изявление, аргументирайки своето решение. 

Неговото присъединяване към опозицията означава, че Джонсън губи мнозинството си в Камарата на общините.

Джонсън иска да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка, но редица депутати, включително от неговата Консервативна партия, са против този план. Те се споразумяват с различни политически сили, за да се опитат да спрат британския премиер.

Част от тях заявяват готовност да внесат законопроект, чрез който да задължат Джонсън да отложи Брексит до 31 януари 2020 г., освен ако не договори нова сделка с Брюксел или парламентът не одобри напускане без споразумение. Това обаче трябва да се случи до 19 октомври. 

Пред Камарата на общините Борис Джонсън заяви, че иска напускане на ЕС чрез сделка, както и че преговорите с Брюксел са набрали скорост в последно време. Той съобщи, че ще пътува до Дъблин в понеделник за разговори с ирландския премиер Лео Варадкар. Те ще са фокусирани върху възможните алтернативи на плана за ирландската граница - ключов и преломен момент в преговорите с Европейския съюз. 

Освен това британския премиер призова парламента да не блокира развода с ЕС на 31 октомври, тъй като по този начин ще унищожи шансовете за договаряне на ново споразумение.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във