Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън води и след четвъртия тур на изборите на консерваторите

Вътрешният министър Саджид Джавид отпадна

Саджид Джавид отпадна в четвъртия кръг на гласуване за лидер на Консервативната партия. След последното гласуване днес ще станат ясни и имената на двамата финалисти, един от които ще наследи Тереза Мей като партиен лидер и премиер на страната, предаде БНР. 

В надпреварата до последно останаха тримата кандидати, които предварително бяха сочени за фаворити. Борис Джонсън получи 157 гласа, на второ място е Майкъл Гоув – 61,  трети е Джереми Хънт – 59, а последният Саджид Джавид със 34 гласа отпадна. Новината от гласуването е, че за първи път Майкъл Гоув е подгласник на Борис Джонсън. 

Интересно ще бъде дали и при последното гласуване Гоув ще запази тази втора позиция, която ще му гарантира битка на финала срещу Борис Джонсън. 

Какви политически маневри ще се отиграят преди гласуването, къде ще отидат гласовете от Джавид и дали ще има някакво предварително анти-Борис споразумение ще стане ясно около 20.15 българско време, когато се очаква да бъдат обявени резултатите. 

За първи път от началото на гласуването, имаше две невалидни бюлетини при гласували общо 313 депутати.

Новият лидер обаче ще бъде излъчен при гласуване след месец не само от депутатите, както бе досега, а от всички членове на Консервативната партия, което не гарантира, че ще се повтори вотът от гласуването на депутатите.

При гласуването снощи отпадна Рори Стюърт, смятан за по-различен от останалите кандидати с по-реалистичните си виждания. Той сподели пред медиите, че е разочарован и че очевидно неговата партия не е готова да чуе посланието му за Брексит и становището, че излизането от ЕС без сделка ще бъде катастрофално.

„Изглежда вече си подписах оставката“, допълни Рори Стюърт, който не смята да служи в кабинет на Борис Джонсън поради различията им за Брекзит.

Точно заради Брексит министърът на финансите Филип Хамънд предупреди днес, че който и да стане следващ премиер трябва да има план Б, защото напускане на ЕС без сделка ще навреди сериозно на икономиката. Хамънд ще изложи вижданията си на бизнес-вечеря в Лондонското сити, но съдържанието на неговата реч вече бе разпространена в медиите. Той предупреждава, че ако няма сделка, това ще погълне заделените досега близо 27 милиарда паунда за Брекзит, които иначе биха могли да бъдат използвани по-мъдро от следващия премиер.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във