Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън в Хавана за погребението на Кастро

Великобритания може да изпрати външния си министър Борис Джонсън на погребението на Фидел Кастро в Куба, съобщава вестник "Дейли телеграф".

Правителството ще вземе окончателно решение тази седмица дали това да е той или заместникът му Алан Дънкън.

Джери Адамс, лидерът на партията "Шин фейн", втората политическа сила в Северна Ирландия, заяви, че ще присъства на погребението.

Стотици хиляди кубинци се очаква да дойдат днес на Площада на Революцията в Хавана, за да отдадат почит на Фидел Кастро, бащата на Кубинската революция, който почина в петък, предадоха световните агенции.

След уикенд на шок от кончината на Кастро кубинците най-после ще имат възможност да дадат воля на мъката си, отбелязва Франс прес. Днешната церемония в Хавана в памет на Фидел Кастро ще постави началото на една седмица на подобни церемонии, която ще приключи с погребението на тленните му останки в неделя в Сантяго де Куба, в източната част на страната.

Днес се очаква урната с праха на Фидел Кастро да бъде поставена в мемориалния комплекс на името на Хосе Марти на Площада на Революцията. Там и утре последователи на лидера на Кубинската революция ще могат да се сбогуват с него.

Заради кончината на Кастро в Куба е обявен национален траур до 4 декември. Спектаклите и други масови прояви са анулирани, бейзболните мачове отменени, дискотеките са затворени, забранена е продажбата на алкохол. Повечето ресторанти съкратиха работното си време. В Хавана има дискретно присъствие на полиция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във