Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън тръгва срещу Русия и Китай

Обединеното кралство се изправи срещу две велики сили едновременно. От една страна, правителството на премиера Борис Джонсън определя Русия като "заплаха за националната сигурност" и налага санкции срещу руски държавни служители, от друга - обявява се против новия китайски Закон за национална сигурност на Хонконг, предлага убежище на три милиона хонконгски граждани и ограничава присъствието на китайски компании като "Хуауей" и "БайтДенс" (създателите на "Тик Ток") на британския пазар. Това се казва в анализ на "Дойче Веле".

За последен британците водят война на два фронта като империя - през 19-и век те се борят с Русия за Крим, а с Китай - за отварянето на търговските пътища. Тогава обаче Британската империя е в апогея на своята мощ, а Китай е само бледо свое подобие. През 21-и век Великобритания не защитава хегемониални интереси, а ценностна система. Военните сблъсъци не са на дневен ред, но въпреки това отношенията са обтегнати. Лондон настоява за по-силно присъствие на НАТО в балтийските страни, а наскоро обяви, че ще прехвърли самолетоносача "Кралица Елизабет" в Южнокитайско море.

Циниците могат да сметнат поведението на правителството на Джонсън за опит да отклони вниманието от вътрешнополитическите проблеми. А те са много: раните, които референдумът за Брекзит отвори, още не са заздравели. Те могат дори да станат по-болезнени, ако преговорите за търговско споразумение с Европейския съюз тази есен се провалят. Тези проблеми са и допълнително изострени от пандемията, която удари Великобритания особено силно. Никъде в Европа жертвите на коронавируса не са толкова много, а ако експертите са прави - британската икономика е и най-пострадала. 

Новата външна политика на Лондон следва своя собствена логика, своеобразна комбинация от идеализъм и прагматизъм. Може да изглежда носталгично или самонадеяно, но много от привържениците на Брекзит смятат, че именно Великобритания е непоколебимият пазител на западните ценности. Джонсън включва в почти всяка реч за Брекзит обещанието за "истински глобална Великобритания", която ще се застъпва още по-силно за демокрацията, върховенството на закона и правата на човека.

На 31 юли бе съобщено, че Джонсън е назначил 36 нови членове на Камарата на лордовете на британския парламент,  сред които е братът на премиера Джо Джонсън, който беше против Брекзит. Освен брат му са назначени влиятелни привърженици на Брекзит и роден в Русия собственик на вестници, чийто баща е бил агент на КГБ. Това е Евгений Лебедев, собственик на компанията Лебедев Холдинг, която издава "Индипендънт" и "Ивнинг стандард". Той е син на руския олигарх Александър Лебедев,  съобщава Асошиейтед прес. 

Сред новите членове на Камарата на лордовете са и бившите министри на финансите Филип Хамънд и Кен Кларк, въпреки че са били противници на Брекзит. В списъка са и бившата лидерка на консерваторите в Шотландия Рут Дейвидсън и началникът на канцеларията на Джонсън - Еди Листър. В списъка има и депутати от Лейбъристката партия, подкрепили Брекзит.

Новите членове на Камарата на лордовете ще получат аристократични титли - барон или баронеса - и ще се присъединят към почти 800 други членове на горната палата на парламента. Нейните членове са с пожизнени назначения. Камарата има 900-годишна история и преразглежда законодателството, прокарвано от Камарата на общините, долната парламентарна камара.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във