Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън свиква спешно съвещание заради международните забрани за полети

Британският премиер Борис Джонсън ще председателства извънредно заседание на Комитета за справяне с кризисни ситуации "Кобра", след като редица държави наложиха пълна забрана на пътуванията от Обединеното кралство във връзка с новия щам на коронавируса, който върлува в страната. 

На заседанието ще бъде обсъдена ситуацията с пътуванията в чужбина и най-вече как да се запази потока от товари от и към Обединеното кралство. Много страни въведоха карантина за влизащите в тях британци или прекратиха полетите. 

Списъкът с държави продължава да се увеличава, като сред тях са Нидерландия, Белгия, Ирландия, Германия, Франция, Италия, които също забраниха всички пътнически полети от и до Великобритания. Спрени са и влаковете, които минават под Ла Манша. 

Заради новия щам - части от Обединеното кралство са под карантина. Страната отчете и рекорден брой от близо 36 000 заразени с COVID-19 за последното денонощие, което се отдава на новия щам на коронавируса.

България направи това със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов. 

"Новият щам на COVID-19 е идентифициран през октомври, но пробата от пациент е взета през септември. До началото на декември става ясно, че той е засегнал доста хора в южната и източна част на Великобритания - повече от 1100". Това заяви пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова и добави, че появата на мутации е естествен еволюционен процес при вирусите, включително и за коронавирусите, които имат много по-нисък темп на промяна.

"Това, че някакъв вирус се разпространява по-лесно, по никакъв начин не означава, че е по-смъртоносен или причинява по-тежка клиника", подчерта проф. Александрова.

"Ако клиничната картина беше по-тежка, заболеваемостта - по-дълга, а смъртността - по-висока, това вече щеше да ясно", каза още тя. За да се разбере какво ще е взаимодействието с неутрализиращите тела и ваксините, ще трябва да се експериментира в лабораторни условия. "Вече чухме, че с едната от новите ваксини няма да има проблеми, но категорично това изисква нови изследвания", уточни Александрова.

По думите ѝ "засега има повод да бъдем много внимателни, много предпазливи, но в никакъв случай няма повод за паника и за излишна тревога".

Facebook logo
Бъдете с нас и във