Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън сравни СССР с нацистка Германия, Русия се ядоса

Нацистки и съветски военни се поздравяват в окупирана Полша

Руското посолство в Лондон реагира на думите на британския премиер Борис Джонсън, който сравни действията на СССР в Полша в началото на Втората световна война с агресията на Хитлер, определяйки ги като "неприемливи". Оценката за изявленията на британския премиер бе разпространена от руската дипломатическа мисия вчера.

Във видеообръщение в Туитър по случай годишнината от началото на Втората световна война Джонсън посочва, че през септември 1939 година, докато Полша се отбранява от нацистката агресия, е нападната от изток и попада "между фашисткия чук и комунистическата наковалня".

"Това изказване на Борис Джонсън, направено по случай 80-ата годишнина от избухването на Втората световна война, е изненадващо. С всички исторически дискусии около съветската военна операция в Източна Полша (Западна Украйна и Западна Беларус) изказването по въпроса, в което действията на СССР всъщност се приравняват с действията на Хитлер, е напълно неприемливо. Ако говорим за това кой в допълнение към Хитлер обрече полската държава на трагедията от 1939 година, ще трябва да си спомним за ролята на британската дипломация, която не само мълчаливо одобряваше нацистката политика (Австрия, Чехословакия, Мемел), но и последователно саботирани съветските предложения за създаване на ефективен антихитлеристки съюз, включително и конкретно за защита на Полша", каза прессекретарят на руското посолство в Лондон.

"Темата може да бъде развита, но нека я оставим на историците да го направят. Огромното мнозинство от руснаците и британците, припомняйки си Втората световна война, отдават почит на падналите и почитат съветско-британския съюз. Съжаляваме, че министър-председателят избра различна гледна точка, която, за щастие, не се ползва със значителна популярност във Великобритания", завършва изявлението на руския дипломат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във