Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън сложил очила заради коронавируса

Британският премиер Борис Джонсън призна, че зрението му се е влошило, след като прекара болестта COVID-19, причинявана от новия коронавирус, предаде ТАСС.

"Налага ми се да нося очила за първи път от много години. Мисля, че е много правдоподобно, че (влошаването на моето) зрение може да бъде проблем, свързан с коронавируса", каза Джонсън.

Миналия месец британският премиер прекара една седмица в болница с коронавирусна инфекция, включително няколко дни в интензивно отделение.

Джонсън направи това признание на брифинг в отговор на журналистически въпрос дали смята за логично обяснението, дадено на пресконференция вчера от Доминик Къмингс.

Най-близкият съветник на британския премиер, който също прекара коронавирусна инфекция, бе уличен от медии, че е нарушил карантината и отишъл на повече от 400 километра от Лондон, за да се самоизолира заедно със своята съпруга и сина им във фермата на баща си в графство Дърам, Северна Англия.

При това Къмингс завел семейството си до замъка Барнард, на половин час път с автомобил. Той обясни вчера, че е направил това, за да провери дали зрението му се е възстановило след заболяването и дали може да кара кола при дълго пътуване в Лондон. Достигайки околностите на замъка, Къмингс разбрал, че все още не вижда добре, и се върнал във фермата на баща си.

Въпреки острите критики, на които бе подложен, най-близкият съветник на британския премиер заяви вчера, че не съжалява за своята постъпка, и отказа да подаде оставка.

Централна тема на британският печат днес остава скандалът около поведението на Къмингс.

В спазващата законите Великобритания нарушаването на забраните и правилата, особено от хора във висшите ешелони на властта, и то когато опасните последици от това са очевидни, се възприема много болезнено. Къмингс бе архитектът на кампанията за излизането на страната от ЕС и изигра главна роля за идването на Джонсън на власт, а сега е неговият най-близък приближен.

Всички основни британски вестници излизат с редакционни статии по случая, осъждайки както безразсъдното поведение на Къмингс, така и пламенните усилия на премиера да го защити.

Заглавието на лондонския "Гардиън" е категорично: "За Къмингс е време да си върви". "Главният съветник на премиера не само престъпи правилата на карантината, но и не показва съжаление, че е постъпил така. Той не може да продължи да съветва едно правителство, което изисква от обществото да спазва правилата, - категоричен е вестникът. - Докато всички други в Обединеното кралство страдаха, изпитваха лишения и губеха близки хора, без дори да могат да се простят с тях, Къмингс пропътува 260 мили с колата си, за да отиде при своите родители в Даръм, водейки и болната си жена."

Facebook logo
Бъдете с нас и във