Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън ще се срещне днес с кралица Елизабет II

Борис Джонсън официално ще поеме премиерския пост във Великобритания днес. Той спечели надпреварата за лидер на Консервативната партия с голямо мнозинство и победи съперника си - външния министър Джереми Хънт, предаде БНТ.

Преди бившият кмет на Лондон и бивш външен министър да се настани на "Даунинг стрийт 10", Тереза Мей ще има възможност да се сбогува с хората, работили за нея досега в резиденцията на министър-председателя. Днес тя за последен път ще отговаря и на депутатски въпроси в парламента.

Борис Джонсън ще се срещне с кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец и след това ще пристигне на "Даунинг стрийт 10". Междувременно лидерът на лейбъристите Джереми Корбин призова за огромен митинг утре с искане за предсрочни избори във Великобритания.

Борис Джонсън избра главния оперативен и финансов директор на телевизия "Скай" Андрю Грифит за свой бизнес съветник. Това е едно от първите назначения, направени от Джонсън преди да поеме премиерския пост във Великобритания, предаде Ройтерс. Новината, че Грифит вече ще работи в премиерската канцелария, съобщи главният изпълнителен директор на "Скай" Джереми Дарок.

Грифит ще има за задача да оправи отношенията с корпоративния сектор преди Брексит.

Той стана главен финансов ръководител на телевизията през 2008 г., когато Рупърт Мърдок беше неин собственик, и помогна за създаването на най-голямата платена телевизионна мрежа в Европа, купена миналата година от корпорацията "Комкаст". Грифит, който беше кандидат на Консервативната партия, даде под наем своята къща в Уестминстър, за да служи като база на Джонсън в надпреварата за премиерския пост.

Решението на Джонсън за назначението на Грифит контрастира с подхода на досегашния министър-председател Тереза Мей към корпоративния сектор в началото на управлението й, когато тя, изглежда, искаше да се дистанцира от големия бизнес.

Грифит ще трябва да изгради мостове между бизнес средите и Джонсън, който казва, че Великобритания ще напусне Европейския съюз на всяка цена до 31 октомври.

Facebook logo
Бъдете с нас и във