Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън се извини на кралицата за спирането на работа на парламента

Британският премиер Борис Джонсън се извини на кралица Елизабет, че я е поставил в неудобна позиция, като поиска тя да одобри незаконното спиране на работата на Камарата на общините. Премиерът се е обадил по телефона на кралицата във вторник, след като Върховният съд реши, че е сгрешил като е спрял парламента за пет седмици. Източник от "Даулинг стрийт" 10 потвърди: „Той се отправи към кралицата възможно най-бързо, за да каже колко съжалява.“

В кралския двор има огромно безпокойство относно решението на Джонсън да спре работата на парламента в продължение на пет седмици, дори преди Върховният съд да постанови миналата седмица, че е незаконно. По-рано този месец придворните измислиха начини да дистанцират монарха от политическата буря, която бушува по повод Brexit на фона на опасенията, че Джонсън ще използва речта на кралицата като средство, за да предизвика общите избори.

Междувременно администрацията на Лондон предаде на правоохранителните органи информация за вероятна злоупотреба с власт от страна на  Борис Джонсън докато е бил кмет на британската столица. Властите се интересуват от контактите на Джонсън с бизнес дамата от САЩ Дженифър Аркури. Смята се, че свързани с нея фирми са получили субсидии в размер на повече от 125 хиляди британски лири (около 140 хиляди евро) от бюджета на Лондон, съобщи изданието "The Sunday Times". Аркури е била включена в няколко британски търговски делегации.

Като кмет Джонсън нееднократно е посещавал лондонския апартамент на Дженифър Аркури, която го е определяла като "един от най-близките си приятели".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във