Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън се цели в мястото на Тереза Мей

Бившият британски външен министър Борис Джонсън се подготвя да оглави Консервативната партия. Той даде заявка на среща с Британската асоциация на застрахователните брокери, че ще се бори за мястото на Тереза Мей, която каза, че ще се оттегли преди следващата фаза на преговорите за Брексит, съобщава Ройтерс. 

Джонсън се оттегли от министерския си пост през юли в знак на протест срещу начина, по който Мей ръководи преговорите за излизане от ЕС, а той е един от най-видните брекситъри. На него е посветена нова театрална постановка, озаглавена "Последното изкушение на Борис Джонсън". 

Ексцентричният Борис Джонсън едва ли ще е единственият кандидат за мястото на Мей. През март тя заяви в разговор с Борис Джонсън, Йън Дънкан Смит, Стийв Бейкър, Джейкъб Рийс-Могг, Дейвид Дейвис, че ще подаде оставка, ако гласуват за нейното споразумение, включително границата между Северна Ирландия и Република Ирландия да остане отворена – договореност, която те отхвърлят. 

Джонсън е най-изявеният критик на британския премиер. В годишната си реч на конференцията на консерваторите в Бирмингам, той заяви, че предложенията на Мей за Брексит трябва да бъдат изхвърлени. Изявлението му беше посрещнато с бурни аплодисменти.

"Не им вярвайте, когато казват, че няма друг план и няма алтернатива.  Ако измамим избирателите, а предложенията й са измама, ще засилим усещането за недоверие. Партията е загубила увереност,  консерваторите трябва да защитим свободния пазар, за да не позволим на опозиционните лейбъристи да вземат властта. Приятели, нещото, за което наистина се тревожа през тази критична есен на 2018 г. е, че след 200 години тази най-стара и най-успешна от всички политически партии би трябвало някак да загуби увереност в своята основна вяра в свободата", каза Джонсън.
Той изрази тревога, че Великобритания е "толкова деморализирана и толкова изтощена", че може да се предаде на чуждо управление. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във