Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън счупи рекорда за дарения, събрани от британски политик

Борис Джонсън счупи рекорда за най-много средства, събрани от британски политик в стремежа да стане следващия министър-председател на Обединеното кралство, спечелвайки подкрепата на евроскептичните финансисти, след като той заздрави позицията си по отношение на Брексит с обещанието си "направи го или умри", съобщава Ройтерс.

Финансисти и бизнесмени, които финансираха през 2016 г. кампанията за референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз, са сред донорите, които са вложили стотици хиляди паунда в настоящата кампания на Борис Джонсън за нов председател на Консервативната партия и респективно за наследник на премиера в оставка Тереза Мей.

През последните две седмици Джонсън е събрал под формата на дарения за неговата кампания 200 хиляди паунда, като получената от негова обща сума през последната година е достигнала 702 хил. британски лири, според нови данни, публикувани от британския парламент в сряда.

Това помогна на Борис Джонсън да надмине предишния рекорд за набиране на средства на бившият външен министър Дейвид Милибанд, който събра 627 хил. паунда за кандидатурата си да оглави Лейбъристката партия през 2010 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във