Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън: Сбъркахме, че не отстранихме Асад

Британският външен министър Борис Джонсън каза днес, че Великобритания и САЩ са сбъркали, като не са предприели действия срещу Башар Асад през 2013 г., когато сирийският президент е пресякъл тяхната "червена линия" и е използвал химически оръжия, предаде Асошиейтед прес.

"Днес живеем с последиците от това решение. Боя се, че и народът на Сирия живее днес с тези последици", каза Джонсън в Брюксел на дарителска конференция за Сирия.
Британският външен министър каза, че Асад трябва да си ходи и изтъкна като причина загиналите 400 000 души в продължаващия шест години сирийски конфликт.

Той "е отговорен за по-голямата част от жертвите на тази касапница и трябва да погледнете много назад в историята, за да откриете тиранин, останал на поста си при такива обстоятелства", каза Джонсън.

Министърът допълни, че не може да си представи, че някой от членовете на Съвета за сигурност на ООН би могъл да противопостави на внесената от САЩ, Великобритания и Франция проекторезолюция, осъждаща и призоваваща за разследване на вчерашното нападение в сирийската провинция Идлиб, предаде Ройтерс.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова окачестви проекторезолюцията като "неприемлива" за Москва. "Не смятаме за целесъобразно да приемем резолюцията за атаката с химически оръжия в този й вид", допълни тя.

Русия съобщи по-рано днес, че отровната субстанция, причинила вчера смъртта на голям брой хора, е изтекла от бунтовнически склад за химически оръжия, след като той бил поразен от сирийската авиация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във