Банкеръ Daily

Свят

Борис Джонсън: Проблемите със снабдяването са добър знак

Британският премиер Борис Джонсън

Витрините в супермаркетите във Великобритания все още зеят празнини. Допитване показва, че според 43 от британците през последните две седмици предлагането на стоки е намаляло. Британското правителство първоначално отричаше, че има криза в снабдяването, а сега премиерът Джонсън смени тактиката. Той вече твърди, че проблемите  са добър много знак, пише Дойче Веле.

"Понякога може да е трудно, но през 2016 година хората гласуваха тъкмо за тази промяна", заяви Джонсън, като напомни за референдума за излизане от ЕС. Премиерът твърди, че липсата на работна ръка във всички сектори - от селското стопанство, през социалните грижи, та чак до ресторантьорството и логистиката - всъщност било нещо като родилните мъки на новата икономика, от която се нуждае страната.

Високи заплати, висока квалификация, висока производителност - така трябва да изглежда тази нова икономика. И всичко това само с местни кадри и с целенасочен внос на определени професионалисти от чужбина, казва Борис Джонсън.

Според Джонсън, британският трудов пазар се е пристрастил към евтината работна ръка, а бизнесът все е гледал как да прави колкото е възможно по-малко инвестиции. Но числата показват обратното: от края на финансовата криза до 2016 година инвестициите нарастват. И едва несигурността, възникнала от Брекзита, спря устрема им, а началото на пандемията окончателно ги събори на дъното.

През последните няколко месеца Великобритания се сблъска с прекъсвания във веригата на доставки на храна поради недостиг на шофьори на камиони, както и на цистерни с гориво. Това доведе до факта, че петролните компании бяха принудени да затворят някои бензиностанции. Жителите на страната в паника започнаха да купуват бензин, въпреки изявленията на властите, че няма проблеми с доставките на гориво.

Сега обаче сметката плащат гражданите. Както онези, които повярваха на пропагандата за напускане, така и хората, които гласуваха против напускането на ЕС. Днес тези две групи са обединени в едно: и едните, и другите чакат на опашки за няколко литра бензин и 

Facebook logo
Бъдете с нас и във